Faladdin ve Binnaz uygulamalarından suç imparatorluğuna! Arkasından milyarlarca liralık kara para trafiği çıktı


İnsan fıtrat olarak aynı kalsa da modernitenin getirdiği değişim fırtınası, dünyayı bir tür kaosa sürüklüyor. Günümüzün modern insanı, ‘dijital tuzakların’ olası bir kurbanı olarak hayatını sürdürüyor. Siber alem ucu bucağı görünmeyen bir dünya. Suç dünyası da artık bu yeni iletişim ortamının tam kalbinde atıyor. Bunun son örneği geçtiğimiz günlerde yaşandı.

Mobil fal uygulamaları olarak bilinen ‘Faladdin’ ve ‘Binnaz’ isimli dijital alemin ardından büyük bir suç imparatorluğu çıktı. Vatandaşların metafizik duygularının istismar edildiği uygulamalar üzerinden milyarlarca lira para kara para aklandığı ve gelirinin yurt dışına kaçırıldığı savcılık araştırmasıyla saptandı. Biz de bu hafta masum gibi görünen mobil uygulamaların kirli işleyiş çarkını, kara paranın nasıl aklandığı, aklanan paraların yurt dışına nasıl kaçırıldığı ve de milyarlarca lira kazanmalarına rağmen, tek bir kuruş vergi vermeden bir siber suç alemi oluşturacak güce nasıl ulaştıklarının arka planını araştırdık.
GÜNÜN EN ÖNEMLİ MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN

Hayatımıza yeni yeni giren yapay zekanın kötü niyetli insanların elinde, nasıl bir dolandırıcılık karargahı haline geldiğini de yine uzmanlarına sorduk. Hukuki boşluklardan faydalanarak, cuzi miktarlarda vergi veren yahut hiç vermeyen sosyal medya fenomenlerinin, durumuna da özel bir parantez açtık…

HESAPLAR ÇOĞUNLUKLA YURT DIŞINDA
Adli Bilişim Uzmanı Profesör Doktor Ali Murat Kırık, dijital uygulamalarda paranın yurt dışına nasıl aktarıldığını ve aklandığını şu sözlerle anlatıyor: “Dijital uygulamalarının (fal vb) en büyük gelir kaynağı uygulama içi satın alımlar ve premium paketlerdir. Kullanıcılar, uygulama içinden kredi kartlarıyla jeton satın alır. Bu jetonlar fal bakmak için kullanılır. Uygulamalar, App Store ve Google Play gibi platformlar üzerinden ödeme alır ve bu platformlar her işlemden yaklaşık yüzde 30 komisyon keser.

Kalan miktar uygulama geliştiricisinin hesabına aktarılır. Bu hesapların büyük çoğunluğu Türkiye dışındaki merkezlerde olduğu için Türkiye’den yapılan harcamalar doğrudan yurt dışına çıkmış olur. Yasal para transferlerinin yanı sıra, offshore hesaplar ve kripto para gibi yöntemler kullanılarak gelirlerin kayıt dışına çıkarılması ve kara para aklanması mümkün hale geliyor. Bu süreç, sadece kullanıcıların değil, ülke ekonomisinin de zarara uğramasına neden oluyor.”
Haber Kaynak : SABAH.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”